Programok
Írországban tanulmányozták a tehetséggondozási rendszert a KultúrÁsz munkatársai
2013. 05. 10. (péntek) 13.05

Az ír oktatási rendszert, valamint az Írországban működő tehetséggondozási rendszert tanulmányozták a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület által delegált szakemberek április elején. A tanulmányút célja az volt, hogy a jól működő ír példákat saját tehetséggondozási projektjében is meghonosítsa az egyesület. Az utazást az „Egyetemes tehetség” projekt részeként szervezték.

Dublinba látogattak a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület munkatársai, illetve a szervezet által delegált szakemberek április 2. és 6. között. A 8 tagú hazai delegáció résztvevői pedagógiai/pszichológiai és/vagy neveléstudományi Ph.D. fokozattal rendelkeznek, valamint az „Egyetemes tehetség” projekt szakmai tevékenységében résztvevő munkatársak. Az írországi látogatás célja az volt, hogy a projektben résztvevő magyarországi szakemberek megismerkedjenek Írország oktatási rendszerében jelen lévő tehetséggondozási tevékenységek, módszerek, eszközök, lehetőségek, programok főbb jellemzőivel, és különösen a partnerintézmény tehetséggondozási tevékenységével. Ugyanakkor bemutatták Magyarország oktatási és tehetségfejlesztési rendszerét, gyakorlatát és módszereit az ír kollégáknak. A külföldi szakmai tanulmányút legfontosabb célja az volt, hogy segítse a hazai résztvevők gyakorlati felkészítését a tehetséggondozás területén, valamint a két ország szakemberei és a két intézmény között létrejöjjön egy olyan együttműködési megállapodás, amely a későbbiekben akár közös tehetséggondozási programok alapjait jelentheti.

Az utazás során a hazai delegáció ellátogatott a dublini St. Mary’s Primary School partnerintézménybe, ahol a házigazdák bemutatták a képzési helyszíneket. Majd aláírták a tárgyalások során megszületett, közösen kialakított együttműködési megállapodást. A tanulmányút során több írországi kulturális intézményt is meglátogatott a KultúrÁsz delegációja, és megismerkedett az ott végzett tehetséggondozási tevékenységekkel (versenyek, klubok, körök stb.). A delegáció a dublini Trinity College egyetemen is látogatást tett.

Az „Egyetemes tehetség” projekt az Európai Unió támogatásával, a TÁMOP-3.4.4/B-11/2-2012-0012 program keretében valósul meg.

A tanulmányút során készített képek a galériában találhatók.
Cikkek a témakörből


Ossza meg a FACEBOOK-onCikk nyomtatása