| A Debreceni BorOskola (BorOskola facebook) 2011. március 09-én alakult meg a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület tagszervezeteként 10 alapító taggal, és azóta már csatlakozott hozzánk további 17 ún. rendes tag.  A borklubunk alapításának gondolata egy kisebb baráti társaság egyéni igényeire alapozva fogalmazódott meg. Ennek keretében arra törekszünk, hogy szervezett és igényes társasági borfogyasztás keretei között megismerkedjünk az - elsősorban - hazai borászatokkal és nemes nedűivel.  A borklub célja, hogy tagjai a lehető legtöbb minőségi hazai bor tudatos kóstolása mellett, megismerkedjenek azok készítőivel és tanulmányozhassák a borrégióikat, továbbá a borkultúrához kapcsolódó kulturális és gasztronómiai rendezvényeken, fesztiválokon aktívan részt vegyenek. Mindeközben a borkultúra terjesztése, és egyfajta bornagyköveti küldetés ellátása is cél.  Ezért tevékenységünk kiterjed a következőkre:   
     
      Tematikus borkóstolók (ún. vakkóstolás és értékelés) szervezése,  
      Pincészetek látogatása, tevékenységük és boraik megismerése, 
      Az igényes borkultúrát támogató rendezvények (fesztiválok, vacsorák stb.) látogatása, szervezése,  
      Különböző hazai és nemzetközi szervezetek által elismert, akkreditált képzések szervezése a bor, valamint a bor és gasztronómia témakörében,  
      A gesztorszervezet által 2004 óta megrendezésre kerülő Borkurzus tevékenységének, szervezésének folytatása. A Debreceni Egyetemen Egyesületünk értelmiségi modulként hirdeti meg a Borkurzust a kulturált borfogyasztás és a hazai borkultúra megismertetésére. A kurzust a Debreceni Egyetem bármely beiratkozott hallgatója felveheti, és annak teljesítésével 3 kreditet szerezhet.  Együttműködő partnerünk: a Debreceni Egyetem BTK Neveléstudományok Intézetének Andragógia és Művelődéstudományok Tanszéke (a kezdetekkor a Tanszék neve: DE BTK Művelődéstudományi és Felnőttnevelési Tanszék).  A borkultúra népszerűsítését nem csak egyetemi kurzusokon, hanem országos rendezvények keretében is végezzük, így fiatalok (persze fiatal felnőttek) számára szóló országos rendezvényeken és szakmai konferenciákon egyaránt.  A kurzus központi ismereteleme az évek során többször változott, hogy a borkultúra minél több aspektusát megismerhessék a résztvevők.  Eddigi főbb témaköreink a borkurzusokon:   
     
      Bor és kultúra: a bor megjelenése a kultúra főbb ágazataiban (vers, regény, festészet, szobrászat, építészet stb.)  
      Borok és tájak: a magyarországi borvidékek bemutatása  
      Borturizmus: a hazai borturizmus jellemzői és marketingje az egyes hazai borvidékeken Bor és egészség: a borfogyasztás hatása az emberi szervezetreBor és gasztronómia: a borok gasztronómiában betöltött szerepének, bor és ételpárosítások megismeréseBor és marketing: a borászatok arculati elemeinek valamint a népszerűsítést előmozdító eszközök, rendezvények kialakítására irányuló törekvések bemutatása  A kurzus "gyakorlati" része azonban állandó: a kurzushoz tartozó különböző témakörökben tartott 30 perces előadásokat 60-80 perces 5 boros borkóstoló követi. Ennek keretében egy-egy borvidék neves borászának vagy kiemelkedő pincészetének boraival ismerkednek meg a résztvevők. A borokat az adott régióból érkező borász vagy borkínáló szakember szakszerű közreműködésével mutatjuk be a hallgatóknak.  A kurzust zárthelyi dolgozat zárja, amelyen az elméleti, valamint a gyakorlathoz kapcsolódó ismereteikből adnak számot a résztvevők. A kurzus felelős tanára egyesületünk elnöke, a társszervező Tanszék főiskolai docense, dr. Juhász Erika . A kurzus szakmai szervezői egyesületünk projektkoordinátoraiként Zelei Attila, bortanácsadó és Pintér Magdolna, irodavezető. Várjuk az érdeklődőket további rendezvényeinken! |